سودا، از جنس خاک و سرد وخشک است و در واقع رسوب خون است یعنی سیاهی که از سردی و خشکی پدید میآید ، تمام مواد خون ساز مثل عدس، جگر،انار سوداساز هستند ، مراد ازخون ساز،به معنای تولید دم از اخلاط اربعه نیست،چراکه مصرف بیش از حد اینگونه مواد، باعث غلظت خون خواهد شد.
خون از آب، پلاکت و گلبول (قرمز و سفید) تشکیل شده و مواد خون سازی مثل انار، باعث تولید گلبول قرمز خون میشوند نه پلاکت.باید گفت هر چه میزان گلبول قرمز از حدّ نرمال فراتر رود، غلظت خون بیشتر شده و به همان میزان از گلبولهای سفید خون که نقش سرباز و تنظیم کننده سیستم دفاعی بدن هستند ،کم خواهد شد. پس عدس و جگر هم باید به میزان معمولی مصرف شده و از افراط و تفریط پرهیز شود چراکه عامل سکته اعم از قلبی و مغزی، غلظت خون و به تبع آن انسداد عروق و نهایتاً سکت یا همان سکته خواهد بود. برای تعدیل سودا از مواد اسیدی مثل سرکه، لیمو، ترشیجات استفاده میشود و اینکه از حضرت علی(ع)توصیه به مصرف سرکه انگبین(سرکه– عسل) فرموده اند،بخاطر این است که با عسل، سردی سرکه رفع شده و از ایجاد عوارضی با منشأ سردی که در قسمتهای قبل گذشت، پرهیز شود.
مشخصات افراد سوداوی
بازتاب روانی و رفتاری در افراد سوداوی :
افسردگی و خستگی ،خود خوری ،
فکر زیاد بدون آنکه بداند ،
علاقهمند به بهار و تابستان. ، کم احساس و منطقی، میانهرو و محتاط ، کم انرژی و مداومت در انجام کار، تمایل کم به معنویت ،
ناآرام و همیشه در فکر. ، دارای وسواس و نگرانی و دودلی ،
بدون توان ریسک ، انتقامجو،
میل جنسی فراوان ،
توان جنسی کم ، فکر و خیال فراوان ، بدبین ، حساس ، نگران ، منظم ، درونگرا
، اهل جدال و جنجال ، تیزبین و بادقت ، لجباز،
بی نشاطی
علایم پوستی و گوارشی سوداوی:
پوست خشک و بدون رطوبت و دارای منافذ متوسط ، رگهای دست پنهان است ، رنگ پوست تیره است، رنگ چشم (سفیدی) سفید تیره است ، رنگ مردمک میشی و قهوهای است ، موی سر، خشک و ضخیم یا مجعد است، رنگ مو، سیاه مات و جوگندمی است و فرد سوداوی معمولاً کم مو است ، مزه دهان صبحگاهان شور مزه است و دهان، خشک و کم آب است، اشتهاء زیاد، ولی خوراک کم است، توان هضم غذا بسیار کم است، نفخ معده فراوان دارند، یبوست دارند، گرایش به شوری و شیرینی دارند، گرایش به ترشی ندارند، بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع ندارند، قار و قور شکم دارند، تمایل به سردیها ندارند و تمایل به گرمیها دارند ،
لاغری ، مدفوع قیری وسیاه ، سوزش هنگام دفع ادرار، ادرار تیره خاکستری میشود، حالت تهوع ، حس تاریکی چشم و شب کوری، سوزش معده ، خارش زیاد بدن وترک خوردن پوست ، قلنج معده
رژیم غذایی مناسب با افراد سوداوی:
سودا چون سرد و خشک است افراد سوداوی باید از غذاهای سرد و خشک پرهیز کنند و در عوض از غذاهای گرم و تر مثل عسل استفاده نمایند ، غذاهای سرد و خشک مثل برنج که بدن را با افت رطوبت مواجه میکند، مهم ترین عامل یبوست است (به خاطر دفع رطوبت).
در میان فصل ها، پاییز فصل سوداست و بهترین فصل برای حجامت افراد سوداوی نیز فصل پاییز است.
مصرف نوره در مواد بهداشتی دافع سوداست ، البته نوره ای که حاوی آرسنیک باشد.
از بین نان ها نان سنگک مناسبتر از بقیه است. (به خاطر وجود سبوس).
تیر کشیدن سر، سردرد سوداوی است و حساسیت به صدا هم از افزایش سوداست که این دو با حجامت به همراه مصرف سرکه به عنوان رقیق کننده خون برای درمان بکار میرود.
غذای مضر برای سوداوی مزاج ها
غذاهای مانده وبیات و شور و نمک سود، سودا را زیاد میکند ،
بادمجان ،
عدس ، نوشابه با غذا ، ماهی دودی ، خیارشور ،گوشت پیر (رنگ قرمز تیره) ، پنیر ،
یخ و آب یخ (آب به صورت غیرمستقیم باید سرد شود) ، برنج
غذای مفید برای سوداوی مزاج ها
خوردن غذای گرم و تر – ملین
– سوپ جو (با پاچه گوسفند
– کمی زنجبیل
– زعفران) ، عسل و قدومه شیرازی ،
توت ، با آب گرم طهارت کند ،
انجیر، خرما ، کشمش ، هل ، دارچین ،
زیره ، زعفران
منبع : محمد باقر فیروزی