با مجله اینترنتی برگک در یک مطلب تازه از آموزش آشپزی همراه باشید :
وب سایت کارناوال: به خیابان ها و کوچه ها ی استانبول رفته ایم تا ” غذاهای خیابانی ” این کشور را تجربه و برای شما همراهان همیشگی معرفی کنیم. از خوشمزه های استانبولی برایتان می گوییم، از چرب و چیلی تا شیرین و طعم دار …
استانبول به عنوان دروازه ی اروپا بر مشرق زمین، هر ساله میزبان گردشگران زیادی از نقاط مختلف جهان است.
این کشور علاوه بر جاذبه های فرهنگی تفریحی فراوانی که داره از نظر گردشگری غذا (Food tourism) هم شهر غنی محسوب می شود.
اما اگر شما هم مثل من علاقه ای به نشستن در رستوران های مجلل و شیک ندارید و دلتان یک ماجراجویی خوشمزه می خواد، بهتر است که این فهرست رو دنبال کنید.
غذاهای خیابانی از نظر من یک ماجراجویی خوشمزه هستند به درون فرهنگ کشور میزبان.
در ادامه، محبوبترین غذاهای خیابانی استانبول را برایتان معرفی خواهیم کرد …
امکان ندارد که در خیابان های استانبول و کنار اسکله قدم بزنی و با مردهایی که روی سرشان یک سینی بزرگ از نان را حمل می کنند روبرو نشوی.
و واقعا هم تازه است، او رد می شود و بوی نان سرت را می چرخاند تا بی اختیار این نان های گرد و طلایی رنگ را برای صبحانه انتخاب کنی.
به دنبال فروشنده رفته و ۱ یا ۲ لیر را بابت نان پرداخت می کنی.
بله، این اتفاقی است که در مواجه با این غذای خیابانی خوشمزه برای شما رخ می دهد.
صبح که باشد و کلی مکان دیدنی هم برای تماشا، نتیجه اش می شود انتخاب یک صبحانه ساده ولی دلچسب.
علاوه بر مردانی که میان جمعیت چرخیده و توریست های گرسنه رابه آرزوی دلشان می رسانند، فروشندگانی نیز با چرخ دستی خود در گوشه و کنار پیاده رو ها ایستاده اند تا مردم سراغشان بروند.
اولین گاز را که بزنی، تردی نان و طعم کنجد را حس خواهی کرد و بعد از آن طعم دلچسب شیره ای را که قبل از در تنور گذاشتنش بر روی آن مالیده اند.
سیمیت را هم می توان به تنهایی میل کرد هم با پنیر، گوجه، گردو و زیتون سیاه.
در واقع انتخاب با شماست که می خواهید صبحانه خود را ساده میل کنید یا کمی مفصل تر.
در کنار سیمیت چای داغ نیز می چسبد.
می توانی کنار اسکله نشسته ، آن را نوش جان کنی و کمی هم برای مرغ های دریایی کنار بگذاری.
۲) بورِک ” Börek “
” بورِک ” نیز، صبحانه خوشمزه دیگری است که در لیست ما قرار گرفته.
میان ورقه های نازک خمیر یوفکا را با مخلفات پر می کنند و می شود بورک.
انواع مختلفی دارد، که نوع سالم و و مقوی آن با پنیر و سبزیجات یا سیب زمینی و اسفناج درست می شود.
کمی خوشمزه و هیجان انگیزترش را هم اگر دلتان بخواهد، می توانید با کالباس، گوجه، زیتون یا فلفل، گوشت چرخکرده یا گوشت مرغ آن را سفارش دهید.
بنابراین صبح اگر سمت میدان بودید تردید نکرده و خود را به یک بورک خوشمزه دعوت کنید
سمت سواحل ” کاراکوی ” (Karakoy) و ” امینونو ” (Eminonu) اگر باشید، مطمئنا بوی ماهی کبابی شما را به سمت آب می کشاند، جایی که قایق های قvlc رنگ و تزئین شده با چراغ های کوچک و بزرگ، غرق دود شده اند.
ماهی تازه را بر روی آتش کبابی کرده اند و بویی راه انداخته اند که بیا و ببین …
نزدیک تر که می شوی نیز صدایشان را می شنوی که می گویند : ” بالیک اِکمِک “
آن ها ساندویچ ماهی را برایت آماده کرده اند که تا به حال در زندگی ات امتحان نکرده ای !
طعم ماهی را کنار لیمو تازه و نعنا بگذار تا کمی دهانت آب افتاده و چمدانت را ببندی و راهی استانبول شوی.
حتی می توانی پیاز و فلفل تند یا کاهو را هم به ساندویچ خودتان اضافه کنید.
فراموش نکنید که نوشیدنی ” Şalgam suyu ” را به این خوشمزه ی دریایی اضافه کنید.
همان طور که از اسمش می توان حدس زد، این نوشیدنی آب شلغم است که البته ادویه هایی مانند فلفل نیز به آن اضافه شده است.
کافیست کمی ترکی یا انگلیسی بلد باشی تا در شلوغی های نزدیک قایق ، ساندویچ باب میل ات را سفارش دهی و طعم دریا را به روش استانبولی بچشی
۴) لاه ماجون ” Lahmacun “
می گویند ” لاه ماجون خلیل ” (Halil Lahmacun) و ” بُرسام تاش فیرین ” (Borsam Tas Firin) در محلهی کادی کوی (Kadikoy ) و ” فیستیک کباب ” (Fistik Kebab) در محلهی آرناووت کوی (Arnavut Koy) بهترین ” لاه ماجون ” را در ترکیه سرو می کند.
” لاه ماجون “، یکی از وسوسه انگیزترین غذاهای ترکیه است.
تصور کنید، بر روی خمیری برشته و نازک، گوشت چرخ شده ای با طعم بی نظیر، همراه با پیاز، کوجه فرنگی و جعفری قرار بگیرد.
نتیجه اش می شود شاهکاری که از تنور بیرون آمده و همراه با دوغ برایتان سر میز آورده شود.
نان را باز گذاشته اند، تا شما به انتخاب خودتان سبزی تازه ، گوجه و یا پیاز را به آن اضافه ، لقمه کرده و نوش جان کنید.
بعضی لاه ماجون را پیتزای ترکی می دانند ، بنابراین اگر همیشه پیتزا را با نوشابه خورده اید این بار باید آن را با دوغ میل کنید.
در هر کدام از محله های استانبول که باشی می توانی لاه معجون را پیدا کنی. هرکدام هم ، آن را با کمی تفاوت طبخ می کنند.
البته اگر بهترین آن را که در تنورهای سنگی پخته شده است بخواهی، باید به همان رستوران های معروفی که گفتیم بروید.
۵) دوروم ” Dürüm “
خوشمزه بعدی ما ساندویجی از مرغ یا گوشت کبابی است که دل توریست ها را برده.
آنقدر طرفدار دارد که هم در کوچه و خیابان آن را سرو می کنند هم در رستوران های معروف شهر.
دوروم ، غذایی کاملا ساده است ولی آنچنان دلربایی می کند که فقط دلت می خواهد هر چه سریع تر روی آن سس ریخته و نهایتا با سه، چهار گاز آن را تمام کنی.
مرغ و گوشت تکه تکه با سبزیجات را می گذارند درون نانی نازک و خوش طعم و به همین راحتی با روح و روان توریست های گرسنه بازی میکند.
باید باور کنیم که آشپزهایی ترکی هم خوب کارشان را بلدند !
6) تانتونی ” Tantuni “
شبیه به خوشمزه قبلی ما یعنی دوروم است ، با این تفاوت که داخلش را فقط با بیف پر می کنند، آن هم چه بیفی! دهن سوز !!!
بله این غذا باید آنقدر تند باشد تا اشک از چشمانتان سرازیر شود و لیوان لیوان با آن دوغ میل کنید.
اهالی ” شهر مرسین ” که ما این غذای خوشمزه را مدیون آن ها هستیم می گویند که : ” تانتونی اصل است که تند درست شده باشد. “
برای تجربه تانتونی دهن سوز اصل می توانید به ” Emine Ana Sofrası ” در خیابان ” بیلورکو ” میدان تکسیم بروید.
شاید بساری صدف را غذایی لوکس بدانند، اما در ترکیه، صدف میان وعده ای دلچسب است که در خیابان های میدان تکسیم سرو می شود تا توریست ها سر از پا نشناخته خودشان را به چرخی ها و دکه هایی برسانند که فریاد می زنند ” میدیه دولما ” !
تا به خودتان بیایید می بییند که ظرفی پر از صدف شکم پر را در دست دارید و فروشنده برایتان آب لیمو ترش بر روی آن می چکاند.
بهشت را می توان اینجا در دل این صدف ها که با برنج تند پر شده اند، پیدا کرد.
طعم صدف و برنج را که در دهانت حس کنی تازه می فهمی که هر چند که کمی گران اند، اما ارزش پرداخت چند لیر بیشتر را دارند.
کوکورِچ ، از آن غذاهایی است که قبل از پخته شدن نباید آن را دید!
اما بعد از اینکه خوب کبابی شد باید آن را بدون معطلی میل کرد!
بگذارید قبل از اینکه سر اصل مطلب برویم برایتان از طعم لذیذ و روغن خوشمزه این کباب بگوییم.
هرچند که بسیاری از خوردن این غذا طفره می روند اما شما بگذارید تا، همسفرانتان آن را امتحان کنند و بعد شما تن به خوردن آن بدهید.
اگر آن ها بپسندند، شما هم می توانید حداقل طعم یک لقمه از آن را تحمل کنید.
گوشت گوسفند را دور سیخ قرار می دهند و با روده ی گوسفند یا بز آن را می پیچانند. البته، قسمت های داخلی گوشت را هم قبلا با لیمو ادویه طعم دار کرده اند.
در آخر انتخاب با شماست که این غذا را امتحان کنید یا نه !
اما اگر به خوردن آن راضی شدید، به غذاخوریهای زنجیرهای ” Şampiyon Kokoreç ” در خیابان ” Hüseyinağa Mahallesi ” بروید تا حداقل خیالتان از رعایت شدن نکات بهداشتی هنگام طبخ راحت باشد.
در منطقه ” اورتاکوی ” استانبول اگر قدم بزنید، دست بیشتر افراد، سیب زمینی شکم پری را خواهید دید که بی نهایت وسوسه انگیز است، پر از مخلفات، با سس سفید و قرمز …
در اینجور مواقع، بهترین کار این است که یکی از مغازه ها را پیدا کرده و سیب زمینی خودتان را سفارش دهید.
سیب زمینی های داغ آماده اند تا از وسط به دو نیم تقسیم شده و شما محتویات داخل آن را انتخاب کنید.
پنیر کاشار، سوسیس، ذرت، سالاد مایونز، نخود فرنگی و هویج و … جلوی فروشنده قرار دارد و کافیست تا با دست اشاره کرده و غذای خوشمزه خودتان را تحویل بگیرید.
البته سعی کنید که هیجان زده نشوید و به قیمت ها هم نگاهی بیاندازید تا از خوردن سیب زمینی آب پز پشیمان نشوید.
” تاووک پیلاو ” یا مرغ و برنج ، یک غذای خیابانی است، برای افرادی که تا برنج نخورند با سیب زمینی یا یک ساندویج کوچک سیر نمی شوند.
حالا اگر هوس برنج و مرغ کرده باشید کافیست تا به دنبال چرخی های بگردید که محفظه ای شیشه ای را با برنج، مرغ و نخود پخته شده پر کرده اند.
این غذا آماده و داغ منتظر شما است تا آن را میل کرده و انرژی لازم برای ادامه استانبول گردی را بدست آورید.
اما اگر به دنبال بهترین تاووک پیلاو هستید، به شما فروشندگان ” اون کاپانی ” ، روبروی بازار ” مانیفاتورچیلار ” (Manifaturacılar Çarşısı) را پیشنهاد می کنیم.
به انتهای لیست نزدیک شده ایم و حالا وقت آن رسیده تا از ” کباب دونر ” یا همان ” کباب ترکی ” برایتان داستان هیجان انگیز تعریف کنیم.
به محض اینکه بوی گوشت و مرغ کبابی را که بر روی جوجه گردان های عمودی در حال پخت است حس کنید، انتخاب اول و آخرتان می شود کباب ترکی !
معمولا از گوشت بره استفاده می کنند، گاهی هم گوشت گاو و مرغ.
روغن از جوجه گردان ها می ریزد و آتش هر از چند گاهی شعله می گیرد تا روی گوشت را برشته کند.
آشپز هم کارد تیزش را دور این شاهکار خوشمزه می گرداند تا گوشت را برایت ورقه ورقه جدا کند.
کنارش هم فلفل، گوجه پیاز و … قرار می دهند با نان لواش، پیتا یا باگت.
تنها پیشنهاد ما به شمات این است که حتما آن را یکبار هم در استانبول آن را امتحان کنید.
حالا نوبت به دسر رسیده است ، دسری خوشمزه با طعم شیرین شیره و پنیر که ترکیب هنرمندانه آن ها با هم، لذتی وصف نشدنی را برایت به همراه دارد.
رشته های کاداییف روی دسر قرار گرفته و در اثر حرارت برشته می شوند، در حالی که داخل دسر از پنیر موزارلا پر شده است.
روی آن را هم با پسته یا گردو تزئین می کنند تا به هیچ عنوان نتوانی به این دسر خوش رنگ نه بگویی.
این دسر داغ با نوعی بستنی ترکی که با شیر بز درست شده نیز سرو می شود.
اما، اگر می خواهید رژیم غذایی خود را حتی در سفر هم رعایت کنید، خیالتان را راحت می کنیم که این دسر به تنهایی و با چای هم بی نهایت خوشمزه است.
هرچند که این دسر غذای خیابانی نیست، اما از غذاخوری های ساده تا رستوران های شیک در منطقه آسیایی استانبول، آن را سرو می کنند.
البته در کشورهای، لبنان، اردن، سوریه، فلسطین و مصر و هم می توانید سراغ کنوفه را که در زبان عربی ” کنافه ” نامیده می شود را بگیرید.
امیدواریم از این مطلب بهره کافی را برده باشید ، بزودی با شما همراه خواهیم بود در یک مطلب تازه تر از دنیای آشپزی
مجله اینترنتی برگک آرزوی بهترینها را برای شما دارد.