با مجله اینترنتی برگک در یک مطلب تازه از دانستنیهای علمی و فناوری همراه باشید :
اخیراً گروهی از زمین شناسان روس از دانشگاه فدرال یورال در سفری کاوشگرانه به کویر لوت واقع در شرق ایران موفق به کشف ۱۳ کیلوگرم مادهی شبیه به شهاب سنگ شدند.
تصویری از کویر لوت که از ایستگاه فضایی ثبت شده است
ویکتور گروکافسکی عضوی از کمیته مرتبط با شهاب سنگ ها در آکادمی علوم گفت: «ما برنامهای سفری به سمت کویر لوت ایران ریختیم چرا که انتظار پیدا کردن مواد خارج از زمین، یا همان شهاب سنگها را در این منطقه داشتیم.» گروهی چهار نفره متشکل از افراد آزمایشگاه کنسرسیوم اکسترا ترا سفری آزمایشی به ایران ترتیب دادند. این کاوش با موفقیت نیز همراه بود. «تیم تحقیقاتی ما با همکاری محققان ایرانی دانشگاه کرمان موفق به جمع آوری تعداد مناسبی از اجرام آسمانی شدند.»
کارشناسان بر این باورند که ۸۰ درصد موادی که از کویر استخراج شدهاند، اصالتشان به بیرون از محیط زمین برمی گردد. دانشمندان روس، بخشی از نمونههای کشف شده شان را به همکارانشان در دانشگاه کرمان دادند. همچنین در ارتباط با اکتشافات تیم تحقیقاتی، گروکافسکی در مصاحبه با اسپوتنیک فارسی گفت: «در طی فعالیتهای میدانی بالغ بر ۱۳ کیلوگرم نمونه، که گمان برده می شود شهاب سنگ باشند، یافت شد. نیمی از این قطعات کنار همکارانمان در ایران باقی ماندند. نیمی دیگر به آزمایشگاه ما رسید. تا به اینجای کار این نمونهها مورد سنجش قرار گرفتند و فهرست بندی شدهاند.»
شهاب سنگ بزرگ در کویر لوت
او در ادامه گفت که ظاهراً تعداد زیادی از این قطعات مربوط به یک بارش شهابی است. حدود ۷۰ قطعه جمع آوری شده که ده تا دوازده عدد از آنها از یک شهاب سنگ هستند. به نقل از خود او، سنجش و آزمایش نمونهها به زودی آغاز خواهد شد و این پروسه زمانبر خواهد بود. در انجام این امر دانشجویانی که در رشتههای مرتبط با مطالعهی اجرام آسمانی تحصیل میکنند، به پروفسور کمک خواهند کرد. قدم بعدی ِ گروه تحقیقاتی کشف سن واقعی این اجرام آسمانیست.
گروکافسکی می گوید: «به منظور مشخص کردن سن اجرام یافت شده، دانشمندان باید زمان شکلگیری قطعه در فضا، زمان جدا شدنش از شهاب آسمانی، و مدت زمانی که روی زمین سپری کرده را درنظر بگیرند.» اجرام آسمانی هم سن منظومهی شمسی ما هستند، یعنی حدوداً ۴٫۵ میلیارد سال. گروکافسکی همچنین از مشارکت و همکاری دانشجویان ایرانی در مطالعهی این نمونهها با همکاران روس خود ابراز امیدواری کرد.
کشف ۱۳ کیلوگرم شهاب سنگ در کویر لوت ایران
سرمایه گذاری مالی این کاوش کاملاً توسط آزمایشگاه علمی کنسرسیوم اکترا ترا که بخشی از دانشگاه فدرال یورال می باشد، تأمین شده بود. گروکافسکی در آخر افزود: «از این رو، ما تمرکز خود را روی مدت زمانی که این اجرام آسمانی روی زمین سپری کردهاند معطوف می کنیم. براساس ایزوتوپها میتوان در مورد سن کازموگونیستی، که مدت زمانیست که شهاب سنگ به فرم یک شهاب آسمانی بوده می باشد، اظهار نظر کرد.»
شروع شکل گیری این برنامهی کاوشگری از نوامبر سال قبل بوده است. دانشمندان تأکید کردند که شرایط جغرافیایی و دمایی کویر لوت، به حفظ مواد خاص شهاب سنگی کمک میکند. پیش از این، دانشمندان شهر یکاترینبورگ روسیه به جستوجوی شهاب سنگهای مشابهی رفتهاند. گروهی از دانشمندان نیز سال گذشته به جنوبگان رفتند و موفق به کشف ۱۰۳ نمونه اجرام آسمانی مرموز شدند.
منبع: bigbangpage.com – spacedaily.com
منبع:
http://www.beytoote.com/scientific/lashfiat-elmi/meteorite1-lut-desert1.html
امیدواریم از این مطلب بهره کافی را برده باشید ، بزودی با شما همراه خواهیم بود در یک مطلب تازه تر از دنیای علم و فناوری
مجله اینترنتی برگک آرزوی بهترینها را برای شما دارد.