چرا محبوب شد: شخصیت کلاه قرمزی به گونهای بود که همه میتوانستند با او همدل باشند. بچهای بازیگوش، ساده و خوش قلب که حتی دروغ گفتنش هم معصومانه بود. غلط حرف زدنش روی مخ نمیرفت و حتی آقای مرجی گفتنش تکیه کلام شد. صدای خاص حمید جبلی هم خیلی زود شناسنامهاش شد.
ورود به سینما: سال 73 و در اوج محبوبیت کلاه قرمزی طهماسب آن را به سینما آورد. فیلم کلاهقرمزی و پسرخاله حسابی ترکاند و نامش را به عنوان یکی از پرفروشهای سینما ثبت کرد. سال 81 جلد دوم فیلم با عنوان کلاه قرمزی و سروناز روی پرده آمد و باز هم در گشیه موفق بود. کلاه قرمزی و بچه ننه با شخصیتهای جدید سال 91 اکران شد و با وجود فروش میلیاردی نتواست دل مخاطبانش را ببرد.
وضعیت کنونی: مجموعه کلاه قرمزی با سر و شکلی متفاوت از نوروز 88 روی آنتن رفته و به یکی از بهترین ویژه برنامههای تلویزیون تبدیل شده.
چرا محبوب شد: تا پیش از این بچهها نمونه چنین کاراکتر فانتزیای را ندیده بودند که این قدر در برآوردن آروزها توانایی دارد؛ حتما این جمله معروف یادتان است: زیزیگولو آسیپاسی دراکوتا تابهتا را بخوانید و به آرزویتان برسید. برای همین زی زی گولو نقطه اوج خیال پردازی کودکان بود. این عروسک با گوشهای نامتوازن و شیوه نامتعارف حرف زدنش مرز تخیل و فانتزی را برداشت. او بین آدمها زندگی می کرد و کاراکترهای داستان، زی زی گولو را پذیرفته بودند. بچهها هم آرزوی داشتن همچین رفیقی میکردند. امیر حسین صدیق، لیلی رشیدی، مریم سعادت، رضا فیاضی، مهتاب نصیرپور، جمشید اسماعیل خانی، مهری ودادیان، افسانه چهره آزاد و محمود بصیری هم هر کدام برای بچهها دوست داشتنی شده بودند.
ورود به سینما: راه نیافت.
وضعیت کنونی: شخصیت زی زی گولو با پایان سریال رها شد. البته چندی پیش لیلی رشیدی گفته بود: آن برنامه مال آن روزگار و بچههای آن روزگار بود، الان برنامهای موفق است که با حال و هوای بچههای امروز ساخته شود.
چرا محبوب شد: سنجد علاوه بر شکل متفاوتش یک تفاوت دیگر هم با عروسکهای دیگر داشت و آن حرفه خبرنگاریاش است. او یک خبرنگار تمام عیار است که میخواهد از همه چیز سر در بیاورد و طبعا فضای زیادی برای ورود به حطیههای مختلف دارد. صدای خشدار نگار استخر هم خیلی خوب به این عروسک نشسته.
ورود به سینما: هم نگار استخر (عروسکگردان و صداپیشه عروسک سنجد) هم سوسن کرامتی (تهیهکننده) چندین بار از علاقهشان برای ساخت نسخه سینمایی سنجد گفتهاند. البته تهیه کننده تاکید کرده حمایت لازم از سنجد نمیشود مثل حمایتی که از کلاه قرمزی شد.
وضعیت کنونی: سنجد در چند بازه زمانی روی آنتن رفته و سری تازهاش دردست تولید است.
چرا محبوب شدند: چاق و لاغر از الگوی کلاسیک داستان پردازی پیروی میکردند چیزی که ما ایرانیها عاشقش هستیم. این دو عروسک از طرف رئیس بزرگ، مأمور بودند برنامههای دهه فجر را به هم بزنند اما هرگز هم موفق نمیشدند و رئیس بزرگ را عصبانی میکردند. قرقی همان ژیان معروف این 2 عروسک و در ادامه آدم آهنی X625 هم بر جذابیت سریال افزوده بود.
ورود به سینما: راه نیافت.
وضعیت کنونی: دو سال پیش از قول علی اصغر آزادگان، تهیه کننده سریال خبری رسانهای شد که قرار است چاق و لاغر دوباره ساخته شود اما دیگر خبری نشد. او بعدا گفت: کم لطفی مدیران شبکه 2 در استقبال از ساخت مجموعه چاق و لاغر 2 موجب شده تا از تولید آن ناامید شوم.
چرا محبوب شد: سریال مجید دلبندم یک عروسک عیجب با دستانی بلند و بیانی منحصر به فرد که نامش هم مجید بود! این عروسک شیرین همیشه برایش سوال بود که چرا دستهای من درازه؟ موقع حرف زدن هم کلمات را جابجا و اشتباهی بیان میکرد. همین اشتباهات تعارض ایجاد میکرد و مخاطب را به خنده وا میداشت. مجید دلبندم چرا با بچهها بازی نمیکنی ؟ – آخه من چوب ندارم .. پسرم چوب نه توپ .. توپ که اسم غداست .. اون سوپه سوپ .. سوپ که از دودکش بیرون میاد .. دلبندم اون دود است .. دود که رو به کبوترا میدن ..پسرم اون دون است.. خب ما هم حسابی میخندیدیم.
ورود به سینما: از این شخصیت برای فیلم سینمایی استفاده نشد.
وضعیت کنونی: رضا عطاران بعد از این سریال وارد فضای دیگری شد و حالا هم که دلمشغولیهایش را در سینما پی میگیرد.
چرا محبوب شد: خونه مادربزرگه در سالهای تلخ پس از جنگ، از هزار قصه و هزار شادی میگفت. این بار هم شخصیتها منطبق با کاراکترهای بیرونی بودند و بچهها خود را در آن میدیدند. قصههای جذاب و موسیقی بیاد ماندنی آن بچههای دهه شصت را از دیدن قصهای شاه پریانی سیراب میکرد. در این میان جناب مخمل از اصول ضد قهرمان بهره میبرد. گربه غرغروی داستان ما شگرد عجیبی در ایجاد اختلاف میان مادربزرگه با سایر اعضای خانه به ویژه خانواده آقا حنایی و گل باقالی خانوم داشت. مخمل سیاه نبود؛ کارش را که میکرد پشیمان میشد و در آخر وجه دیگری از خود نشان میداد. این ویژگی یعنی سیاه و سفید نبودن و شگردهای روزانهاش، مخمل را دوست داشتنی میکرد. به ویژه آن که در پایان قصه از کردهاش پشیمان میشد و به فکر اصلاح امور میافتاد. صدای خاطره انگیز بهرام شاهمحمدلو حسی دیگر به این شخصیت داده.
ورود به سینما: برنامهای برای ساخت نسخه سینمایی خونه مادربزرگه وجود نداشت.
وضعیت کنونی: مجموعه خونه مادربزرگه بارها از تلویزیون پخش شده و حتی نسخه خانگی آن در بازار موجود است. چند سال پیش عادل بزدوه سازنده عروسکهای مجموعه خونه مادربزرگه گفته بود: در بازدید از آرشیو شبکه دو تصمیم داشتم چند عروسک را برای نمایشگاهی که در کانون پرورش فکری برپا شده بود، به امانت بگیرم اما وقتی به این آرشیو مراجعه کردم، متوجه شدم عروسکهای خونه مادربزرگه و هادی و هدی کاملاً از بین رفته و الان هم اصلاً خبر ندارم بر سر عروسکهایی که دیگر دوستان ساختهاند، چه بلایی آمده است.
چرا محبوب شدند: دلایل زیادی در محبوبیت موشها وجود دارد . شخصیتها بر اساس آدمهای جامعه طراحی شده بودند. برای همین هنوز که هنوز است خیلیها همدیگر را به یک شخصیت مدرسه موشها تشبیه میکنند. داستان، صداها، فضاسازی، شعر و موسیقی سریال هم تاثیر زیادی در محبوبت آن داشت.
ورود به سینما: سال 64 مرضیه برومند تصمیم گرفت نسخه سینمایی عروسکهایش را هم بسازد. بعد از توافق میان او، تلویزیون و بنیاد فارابی مقدمات ساخت شهر موشها فراهم شد. محمد علی طالبی هم به عنوان کارگردان سینمایی این فیلم کنار مرضیه برومند (کارگردان عروسکی) قرار گرفت. در زمان اکران، نسخه سینمایی موشها هم با استقبال زیادی مواجه شد.
وضعیت کنونی: مرضیه برومند بعد از سالها دوباره سراغ موشها رفته و جلد دوم آن را با داستان و فضایی کاملا متفاوت ساخته است.