استخر رفتن بدون جکوزی، سونای بخار، سونای خشک و حوضچه آب سرد خالی از لطف است! کمتر کسی پیدا میشود که استخر برود و چند دقیقهای را در سونا و جکوزی نگذراند و اگر کمی دل و جرات داشته باشد، خیال رفتن به حوضچه آب سرد را هم نمیتواند از سرش بیرون کند. در مورد فواید و خطرات رفتن به سونا و جکوزی حرف و حدیثهای بسیاری گفته شده است. عدهای معتقدند پوست جکوزیروها، پیر میشود و برخی میگویند حوضچه آب سرد بعد از آن، میتواند تا سالها پوست را سالم و جوان نگه دارد. این باورها را با گروهی از متخصصان در میان گذاشتیم؛ در این مطلب مشاوران سیب سبز برایتان از فواید و خطراتی که با استفاده از این امکانات با آنها روبهرو میشوید، میگویند.
سونای خشک و افزایش چین و چروکها
دکتر خلیل صداقتپیشه، متخصص پوست و مو:رطوبت برای پوست مفید است بنابراین استفاده از سونای مرطوب میتواند به سلامت پوست بهخصوص نوع خشک آن کمک کند.اما سونای خشک میتواند باعث افزایش خشکی پوست شود بنابراین تنها برای کسانی مفید است که پوست چرب دارند. درواقع قرار گرفتن در این محیط به تخلیه چربی اضافی پوست و پاکسازی آن کمک میکند، اما افراد با پوست خشک معمولا بعد از رفتن به سونای خشک دچار افزایش خشکی، تحریک، خارش و چین و چروکهای پوستی میشوند. همچنین این افراد بهتر است زمان خیلی کوتاهی از جکوزی استفاده کنند و بلافاصله پس از بیرون آمدن از آن، کل بدن خود را با لوسیون چرب کنند. به طور کلی مدت زمان قرار گرفتن در این محیطها نباید خیلی طولانی باشد؛ 5 تا 10 دقیقه کفایت میکند.
حتما با دمپایی به سونا بروید
احتمال انتقال بیماریهای پوستی بهخصوص زگیل کف پا در محیط استخر، سونا و جکوزی بسیار زیاد است بنابراین توصیه میشود افراد حتما از دمپایی شخصی استفاده کنند. دمپاییهای عمومی موجود در استخر میتوانند شما را در خطر انتقال قارچ و زگیل قرار دهند. علاوه براین توصیه میشود حتما بعد از بیرون آمدن از آب، دوش بگیرید و لابهلای انگشتان خود را به خوبی با آب و صابون یا شامپو بشویید زیرا شستوشو باعث میشود خیلی از آلودگیهای موجود در آب استخر و جکوزی از روی پوست پاک شوند، اما اگر آلودگی درون پوست مستقر شود دیگر نمیتوان آن را با شستوشو از بدن بیرون کرد.
خانمهای باردار استفاده نکنند
دکتر اشرفالسادات جمال، متخصص زنان و زایمان، فوق تخصص پریناتولوژی(حاملگی پرخطر)، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران: استفاده از سونا و جکوزی در دوران حاملگی مجاز نیست زیرا بالا رفتن حرارت بدن مادر میتواند به جنین آسیب برساند. درحقیقت قرار گرفتن در این وضعیت در سه ماهه اول میتواند باعث نقصهای جنینی شود. همچنین در سه ماهه دوم و سوم میتواند باعث زایمان زودرس و عفونت شود. اما کسانی که باردار نیستند معمولا مشکلی پیدا نخواهند کرد؛ البته امکان انتقال عفونتهای زنانه از طریق محیط استخر و سونا وجود دارد که میزان آن ناچیز است.
کاهش دردهای مزمن با جکوزی و سونا
دکتر فتانه اکبری، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی: گرما میتواند فواید زیادی برای بدن داشته باشد؛ بهخصوص برای دردها و گرفتگیهای مفصلی و عضلانی. درواقع گرما گردش خون را افزایش میدهد و باعث شستوشو و خروج مواد زائدکه تولیدکننده دردهستند. گرما همچنین روی گیرندههای درد تاثیر میگذارد و آستانه تحمل درد را بالا میبرد. در بعضی موارد در دردهای مفصلی و عضلانی هم نقش درمانکننده دارد یعنی باعث میشود التهاب کاهش پیدا کند. بنابراین استفاده از سونا و جکوزی میتواند برای این دردها مفید باشد. البته این موضوع فقط درمورد دردهای مزمن صدق میکند و دردهای حاد با گرما بدتر میشوند.
جکوزی قدرت عضلات را کم نمیکند
وقتی فرد در محیط گرم قرار میگیرد عروق مرکزیاش تنگ و عروق محیطی بدنش گشاد میشوند و گردش خون در عضلاتش افزایش پیدا میکنند. بهعبارتی گردش خون در ارگانهای مرکزی ازجمله احشای داخل شکم و ریهها کاهش پیدا کرده و در ارگانهای سطحیتر مثل عضلات و پوست بالا میرود. لازم به ذکر است که گرما باعث شل شدن عضلات میشود اما قدرت عضله را کم نمیکند و باعث ناتوانی آن نمیشود، بلکه باعث کاهش احساس گرفتگی و کوفتگی میشود. جکوزی علاوه بر داشتن خاصیت گرمادهی، ویژگی ماساژدهی نیز دارد بنابراین بیشتر از سونا گردش خون را در عضله بالا میبرد.
بیماران قلبی مراقب باشند
افزایش گردش خون به دنبال استفاده از سونا، جکوزی و حوضچه آب سرد، فشار اضافهای روی سیستم قلبی عروقی وارد میکند و افرادی که مشکلات قلبی، عروقی و نارساییهای قلبی دارند ممکن است نتوانند این مسئله را تحمل کنند. بنابراین این افراد باید حتما با تایید متخصص قلب و متخصص داخلی از این امکانات استفاده کنند، اما افراد جوان و کسانی که قلب سالمی دارند مشکلی نخواهند داشت و میتوانند بسته به تحملشان برای حدود 10 تا 15 دقیقه در گرما و سپس یک تا سه دقیقه در سرما قرار بگیرند و بعد دوباره این کار را تکرار کنند.
اگر افت فشار خون دارید
دکتر آتوسا مصطفوی، متخصص قلب و عروق، فلوشیپ اکوکاردیوگرافی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران: تفاوت ناگهانی دمای بدن در افرادی که مشکل زمینهای و بیماری قلبی دارند میتواند روی انقباض و انبساط عروق تاثیر بگذارد و مشکل ایجاد کند، بنابراین استفاده از حوضچه آب سرد بلافاصله بعد از سونا و جکوزی برای کسانی که افت فشار خون یا مشکلات و گرفتگیهای عروق کرونر یا بیماریهای مادرزادی قلبی همراه با انسداد عروق و مشکلات دریچهای قلب دارند، میتواند خطرناک باشد.
با لنز به سونا نروید
دکتر فیروزه رحیمی، جراح و متخصص چشم، فوق تخصص قرنیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران: سونا اگر خیلی خشک باشد، میتواند باعث خشکی سطح بدن، همچنین چشم شود بنابراین افرادی که دچار خشکی چشم هستند ممکن است با ورود به این محیط علائم خشکی چشمشان تشدید شود. بهطور کلی گرما باعث خشکی چشم میشود اما اگر با رطوبت همراه شود کمتر چشم را اذیت میکند؛ بنابراین سونای بخار انتخاب بهتری نسبت به سونای خشک است.
نکته مهم اینکه در این محیطها به هیچ وجه نباید از لنزهای تماسی استفاده کرد زیرا حرارت میتواند باعث خراب شدن لنز شود. به طور کلی اصلا نباید با لنز تماسی وارد محیط استخر شد؛ بهخصوص لنزهای نرم که مقداری آب دارند و میتوانند به راحتی آب آلوده را به خود جذب کنند. جکوزی نیز مانند استخر به دلیل آلودگیهای احتمالی که دارد، میتواند خطر عفونتهای چشمی را بالا ببرد؛ بهخصوص اینکه محیط آن کوچک است و افراد زیادی وارد آن میشوند. علاوه براین مواد ضدعفونی کننده موجود در آب میتواند باعث تحریکات چشمی شود.
جکوزی و خطر ناباروری در مردان
بهگفته دکتر ناصر شخص سلیم، متخصص ارولوژی، یکی از عوامل محیطی موثر بر ناباروری؛ دماست. بالا رفتن دمای بدن و استفاده از هر چیزی که دمای بدن را بالا ببرد، میتواند باعث نازایی شود. برای مثال مردانی که به طور مکرر از جکوزی استفاده میکنند بیشتر در خطر نازایی قرار دارند. دمای آلت تناسلی آقایان در حالت طبیعی باید حدود نیم تا یک درجه از حرارت بدن پایینتر باشد تا بتواند عملکرد اسپرمسازی را به صورت مناسب انجام دهد. دکتر سیدامیر محسن ضیائی، متخصص کلیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز معتقد است گرما به طور کلی میتواند روی باروری آقایان تاثیر منفی بگذارد بهخصوص اگر مداوم و طولانیمدت باشد و فرد زمینهای در رابطه با مشکلات باروری داشته باشد. وی به آقایانی که دچار مشکلات باروری هستند توصیه میکند از قرار گرفتن طولانیمدت در معرض گرما بهخصوص در ناحیه تناسلیشان خودداری کنند و به صورت مکرر از جکوزی استفاده نکنند.
گرمای زیاد، واریس را تشدید میکند
دکتر آزیتا صفارزاده، متخصص زنان و فوقتخصص نازایی و لاپاروسکوپی: گرما به اندازهای که برای آقایان مضر است برای خانمها خطر ندارد. با این حال استفاده از درجه حرارت بالا برای خانمها نیز توصیه نمیشود. از این لحاظ که بالا رفتن دما معمولا باعث میشود رگهای پا درجه حرارتشان بالا برود و درنتیجه در ناحیه تناسلی و در سطح پاها احتمال ایجاد واریس افزایش مییابد. این واریسها حتی ممکن است در بارداری با خونریزی همراه شوند.
جکوزی آلودگی بیشتری دارد
دکتر ژانت سروش، متخصص بیماریهای عفونی و تبدار: بیماریهای بسیاری میتوانند از طریق استخرها انتشار پیدا کنند. درواقع انتقال بیماری از طریق شنا کردن در استخر بیشتر در آبهای گرم اتفاق میافتد و میزان آلودگیها در آب گرم بیشتر از آب خنک است، زیرا تاثیر مواد ضدعفونی کننده مانند کلر در آب گرم کاهش مییابد و میکروبها در این شرایط سریعتر رشد میکنند. بنابراین در آبهای گرم بهخصوص جکوزی تعداد میکروبها بیشتر و اثر کلر کمتر خواهد بود.
کدام سونا مناسب مزاج شماست؟
دکتر علیرضا عباسیان متخصص طب سنتی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران معتقد است شیوه استفاده از سونا و جکوزی به مزاج و طبعتان بستگی دارد و دو فرد متفاوت، هرگز نباید از شیوه مشابهی استفاده کنند.
در گذشته حمامها طبقهبندی خیلی خاصی داشتند؛ برای مثال در یک حمام تنظیف وجود داشت که افراد هر 7 تا 10 روز یک بار برای یکونیم تا دو ساعت از آن استفاده میکردند. این حمام شامل چهار خانه بود ازجمله خانه سرد و تر، خانه گرم و تر، خانه سرد و خشک و خانه گرم و خشک. درواقع هر فردی باتوجه به مزاجی که داشت به توصیه حکما از این حمامها استفاده میکرد. همچنین حمامها بنا بر درجه آب طبقهبندی میشدند ازجمله حمام سرد، بسیار سرد، معتدل، گرم و بسیار گرم که مناسبترین آنها حمام معتدل و تاحدودی سرد است. حمامهای گرم باعث تحلیل رفتن بدن، سست شدن اجزای بدن و بیحالی میشوند بنابراین استفاده زیاد از سونا و جکوزی به صلاح نیست.
به طور کلی افرادی که رطوبت بدنشان خیلی بالاست یا کسانی که شبها آب دهانشان روی بالش میریزد یا کسانی که حافظهشان ضعیف است یا خیلی دچار نفخ میشوند بهتر است از سونای خشک استفاده کنند. اما کسانی که رطوبت بدنشان کم است و معمولا پوستشان سرد و خشک است یا در روابط سرد هستند و انرژی کمی دارند بهتر است برای بازههای زمانی کوتاه از سونای مرطوب استفاده کنند.
به بدنتان شوک وارد نکنید
استفاده از حوضچه آب سرد بلافاصله بعد از سونا یا جکوزی میتواند فوقالعاده خطرناک باشد و شوک شدیدی به کل بدن وارد کند. این درحالی است که افراد میتوانند همان نشاطی که با پریدن داخل حوضچه آب سرد پیدا میکنند را با زدن پا تا مچ در آب سرد برای سه دفعه بعد از سونا یا حمام بهدست آورند. درواقع نقاط تحریک بدن در کف دست و کف پا هم وجود دارند و کافی است کف پای خود را داخل آب یخ بگذارید تا همان نشاط را بهدست آورید.
منبع : bartarinha.ir