اگر کسی بداند و یا احتمال دهد که به واسطهی عمل به بعضی احتیاطات مبتلا به وسواس میشود، نباید آن احتیاط را عمل کند، مثلاً اگر میداند برای آب کشیدن متنجّس یک بار آب ریختن کافی است، نباید احتیاطاً دو بار یا بیشتر آب بریزد.
سوال: از قسمتی از انگشت در اثر جدا شدن پوست خون آمده به اندازه سر سوزن و شخص متوجه نشده وقتی دستان خود را می شوید و خیس هستند به جاهای مختلف برخورد می کند و بعد از مدتی که با دستان خیس کار کرده می بیند که دستانش خونی است. آیا تمام آن وسایلی را که با دست خیس به آنها دست زده باید آبکشی کند؟ (در اثر شستن خون نرفته چون علم به خون نداشته که دست بکشد و تمیز شود)
آیه الله خامنه ای(دام ظله):
آنچه یقین به نجس شدنش نداشته باشد محکوم به طهارت است.
آیه الله فاضل لنکرانی(ره):
خیر فقط همان قسمت که خون است نجس است و بقیه جاها و وسائل محکوم به طهارت است.
سوال: فضله پرندگان حرام گوشت چه حکمی دارد؟ مرجع: آیه الله مکارم شیرازی مدظله
پاسخ: نجس نیست ولی بنابر احتیاط مستحب پرهیز نمایید.
سوال: قرآنی دارم که سال ها پیش آب نجسی روی آن ریخت تمیز کردم ولی اکنون دچار شک و تردید هستم که نجاست از بین رفته یا نه؟ مرجع: آیه الله نوری همدانی (مدظله)
پاسخ: در صورتی که نجاست روی قرآن ریخته شده باشد آب کشیدن آن واجب فوری است و اگر سال ها قبل چنین اتفاقی افتاده به نجاست باقی مانده است.
سوال: اگر فردی با لباس نجس نماز بخواند اگر میان نماز و یا بعد از نماز بفهمد که لباسش نجس بوده نمازش چه حکمی دارد؟ مرجع:آیه الله بهجت(قدس سره)
پاسخ: اگر در بین نماز متوجه شد و وقت وسعت داشته باشد باید نماز را بشکند و لباس پاک بپوشد و نماز را بخواند. و اگر وقت تنگ باشد بدون شکستن نماز باید لباس نجس را از تن خارج کند و اگر پس از نماز متوجه شد نماز باطل است و باید با لباس پاک نماز را اعاده کند.
سوال: در مورد نجس شدن خاک: 1) اگر مهر نماز نجس شود آیا با آب کشیدن پاک می شود؟ (برای طهارت آن باید چکار کرد)؟ 2) کاشف به عمل آمده که هنگام فرش کردن ساختمانی باسرامیک، یکی از کارگران دست خونی خود را در بشکه آب قلیلی که با آن ملات می ساخته اند شسته است (و به مسأله آن آگاهی نداشته است) که تبعاً ملات ساخته شده هم نجس می باشد. اگر پس از چندی برای شستن سرامیک از آب پاک قلیل استفاده شود و آب از بین بندهای سرامیک به ملات نفوذ کند آب پاک قلیل نجس می شود؟ مرجع: آیه الله سیستانی (مدظله)
پاسخ: 1) باید در آب کر یا جاری قرار گیرد که آب به تمام آن فرو رود و اگر قبل از قرار دادن در آب کر یا جاری رطوبت داشته باشد باید خشک نمود و سپس در آب کر یا جاری قرار گیرد. 2) اگر ظاهر زمین نجس باشد در صورتی با آب قلیل پاک می گردد که آب از جایی مثل فاضلاب یا سوراخی که در زمین قرار دارد خارج شود وگرنه به نجاست خود باقی می ماند مگر اینکه به وسیله شلنگ آب کشید که در این صورت ظاهر زمین و ساختمان پاک است. هر چند داخل آن به نجاست خود باقی است.
سوال: چند چیز نجاست را پاک میکند؟
جواب: ده چیز، نجاست را پاک میکند و آنها را مطهرات میگویند:
1.آب. 2.زمین. 3.آفتاب. 4.استحاله. 5.انتقال. 6.اسلام. 7.تبعیت 8..برطرف شدن عین نجاست 9.استبراء حیوان نجاست خوار 10. غائب شدن مسلمان (توضیح المسائل امام خمینی(ره), م 148)
سوال: چه شرایطی باید باشد تا آب چیز نجس را پاک نماید؟
جواب: 1. آب باید مطلق باشد، پس آب مضاف مانند گلاب و..، چیز نجس را پاک نمیکند.
2. آب باید پاک باشد.
3. آنکه وقتی چیز نجس را میشوید آب مضاف نشود و بو یا رنگ یا مزهی نجاست هم نگیرد.
4. آنکه بعد از آب کشیدن چیز نجس، عین نجاست در آن نباشد. (توضیح المسائل امام خمینی(ره), م149)
دو سوال از حضرت آیت الله العظمی مظاهری(دامت برکاته):
سوال: در صورت شنا در استخرهایی که به بول آلوده است، آیا بدن نجس میشود؟
خیر، نجس نمیشود.
سوال: کسی که احتمال میدهد با عمل به احتیاطات در وسواس بیافتد، چه وظیفهای بر عهده دارد؟
اگر کسی بداند و یا احتمال دهد که به واسطهی عمل به بعضی احتیاطات مبتلا به وسواس میشود، نباید آن احتیاط را عمل کند، مثلاً اگر میداند برای آب کشیدن متنجّس یک بار آب ریختن کافی است، نباید احتیاطاً دو بار یا بیشتر آب بریزد.
منابع:
استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات جامعه الزهراء قم
پایگاه اطلاع رسانی آیه الله مظاهری دام ظله
پورتال انهار
سایت اندیشه قم
تبیان