روستای صخره ای و تاریخی کندوان در استان آذربایجان شرقی پایتخت ترک زبانان واقع شده است. در حقیقت آنچه به کندوان هویت باستانی و تاریخی داده است، وجود ۱۱۷ خانواده و منزل مسکونی درون تودههای مخروطی و هرمی شکل صخرههاست. میتوان گفت وجه تسمیه کندوان به خاطر خانههای کندویی شکلی است که در دل این صخرههای مخروطی قرار گرفتهاند.
کندوان یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان سهند بخش مرکزی شهرستان اسکو واقع شدهاست. روستای تاریخی کندوان دارای جاذبههای گردشگری فراوانیاست که بهدلیل شکل خانههای آن که بهمانند کندوی عسل در دل کوه کنده شدهاند است.
معماری بومی روستای کندوان معماری صخرهای میباشد،روستای کندوان به سبب ویژگی معماری صخرهای و بافت مخصوص آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. کندوان یکی از سه روستای صخرهای جهان است که این موجب جذابیت بینظیر آن شده است.
معماری روستای کندوان و جاری بودن زندگی مردم در قالب بافت قدیمی آن یک استثنا در دنیا به حساب میآید. چرا که دیگر در کاپادوکیه ترکیه و داکوتا آمریکا (هر دو دارای معماری صخرهای هستند) کسی زندگی نمیکند.
در تاریخ روستای کندوان، نقل شده است که نخستین کسانی که به کندوان پا گذاشتند، ساکنان روستایی به نام حیلهور در 2 کیلومتری غرب کندوان بودهاند که در قرن هفتم هجری قمری برای در امان ماندن از حمله مغولها به دشتی در مقابل کندوان فعلی مهاجرت کردند و به تدریج درون کرانها را حفاری کرده و پناهگاهی امن برای خود ساختند اما برخی بر این عقیدهاند که قدمت این روستا به دورههای قبل از اسلام مربوط میشود.
در دل این تپههای بلند که ارتفاع بعضی از آنها به 40 متر میرسد، صدها آغل، انبار و اتاقک حفر شده که بسیار دیدنی است. در حقیقت آنچه به کندوان هویت باستانی و تاریخی داده است، وجود ۱۱۷ خانواده و منزل مسکونی درون تودههای مخروطی و هرمی شکل صخرههاست. میتوان گفت وجه تسمیه کندوان به خاطر خانههای کندویی شکلی است که در دل این صخرههای مخروطی قرار گرفتهاند.
تصاویری از روستای صخره ای کندوان